top of page
AdobeStock_297200832-2.jpg

ELOMESTARIN RIKKAKASVINTORJUNTA

Torju ennen kuin on myöhäistä!

Elomestarilla on tarjolla useita tehokkaita koneita mekaaniseen ja termiseen rikkakasvintorjuntaan.

Tällä sivulla pääset tutustumaan liekityksen, harauksen ja rikkaäestyksen periaatteisiin. Rikkamestari- ja Kress -valikoissa tarkemmin itse koneista.

Kress (K.U.L.T.) on johtava saksalainen mekaanisen rikkakasvintorjunnan tuottaja. Koettujen perinteisten harojen lisäksi se kehittää uusia sovelluksia, tuoreita tekniikkaa hyödyntäen. Lyhyt johdanto koneisiin löytyy mm. Kult-Kressin Youtube-kanavalta.

Terrateck on ranskalainen innovatiivinen käsityökalujen valmistaja, jonka missiona on tarjota ammatilaislaatua myös pienille vihannesviljelmille. Kotisivulla olevat hinnat (alv.0%) pätevät myös Suomessa. Valikoima laitteista tulee myöhemmin myös Elomestarin sivuille.

Rikkamestari

Rikkamestari-järjestelmä on suunniteltu 0.2-2 ha vihannesalojen rikkatorjuntaan. Rikkamestariin voidaan liittää liekittimet, harat, kylvökoneen ja kasvinsuojeluruiskun. Rikkamestarin peruskonsepti on kehitetty käytännön luomuvihannesviljelmillä. Rikkamestari on portaattomasti säädettävissä erilaisille riviväleille ja pellon pintamuodoille. Samaan runkoon voidaan liittää vuorollaan kaikki työkoneet: Rikkamestari on eräänlainen järjestelmä"traktori".

 

Ergonomisesti muotoillun työntöosan ansiosta työskentely ei rasita käsiä eikä hartioita. Nostolaitteen avulla työkoneet saadaan käänteissä ja kuljetuksessa helposti nostettua maasta.

Rikkamestari on luja, mutta kevyt laitteisto. 2019 koeajamme sähköavusteista Rikkamestaria - kokemuksia pitkin kesää näillä sivuilla! Kaikki Rikkamestari-laitteet ovat sähkösinkittyjä,

maalatut osat polttomaalattu. Rikkamestari kestää pitkään!

Kokoalaliekittimessä

Kokoalaliekittimessä

kaksi 160 mm leveää Reinert-poltinta työntää 900-asteiset palokaasut 100 cm leveän tuulisuojapellin alle. Kokoalaliekitin soveltuu parhaiten ennen taimettumista liekitykseen sekä sipulin ensimmäiseen liekitykseen istukkaiden ollessa pienellä "tapilla". Myös 134 cm leveä versio +100 euroa.

Riviliekittimessä

Riviliekittimessä

on kaksi 16 cm leveää poltinta, kumpikin 20 cm suojakotelossa. Suojakotelo pitää lämmön sivusuunnassa tiukasti kurissa ja riviliekittimellä voikin hyvin liekittää myös kasvirivien rivivälistä. Myös rivikohdan liekitys ennen taimettumista sujuu hyvin.

Sormihara

Sormihara

kiinnitetään hanhenjalkaharan kanssa samaan hararunkoon. Kumisormet toimivat tehokkaasti taimikasvatettujen vihannesten rivissä, taimien välissä.

Kasvinsuojeluruiskulla

Kasvinsuojeluruiskulla

levität tehokkaasti biologiset torjuntavalmisteen, hoitoaineet ja preparaatit. Työleveys on 3,5 metriä, sähkökäyttöinen pumppu takaa tasaisen levitystuloksen.

Hanhenjalkaharassa

Hanhenjalkaharassa

on kaksi harayksikköä, yhden rivin molemmille puolille. Monipuolinen säädettävyys, tukipyörä sekä terävä ja luistava haranterä takaavat tehokkaan työskentelyn.

Kiekkoharaa

Kiekkoharaa

voi käyttää monella tavalla: suojaamaan viljelykasvia hanhenjalkaharan "roiskeilta", tarkkaan rivin lähellä tehtävään haraukseen tai multaukseen. Erittäin kevytkäyttöinen ja tarkka!

Kylvökone

Kylvökone

liikkuu Rikkamestari-rungossa tasaisesti ja tarkasti. Earthway-koneen mukana tulee valmiina 11 erilaista kylvökiekkoa, joista löytyy sopiva lähes joka tarpeeseen.

Liekitys

Rikkakasvien liekitys on vakiintunut erityisesti luomuvihannestuotannon perusviljelytekniikkaan. Liekityksessä rikkakasvien kasvupisteet kuumennetaan 60-70 asteen lämpötilaan, jolloin niiden solunseinien valkuaisaineet denaturoituvat ja kasvi kuolee muutamassa päivässä kuivumalla.

Liekitys tehoaa parhaiten pienikokoisiin siemenrikkakasveihin. Monivuotisilla rikkakasveilla maanalaiset kasvupisteet ovat suojassa lämmöltä ja kasvu jatkuu pienen viiveen jälkeen. Yksivuotiset rikkakasvit sen sijaan kuolevat kerralla. Se, ettei maata muokata liekittäessä, vähentää uusien rikkakasvien itämistä haraamiseen verrattuna.

Liekitys ennen taimettumista sopii kaikille siemenkylvöisille, hitaasti itäville vihanneksille (mm. porkkana, palsternakka, punajuuri). Vaikutusta tehostaa, jos viimeisen muokkauksen ja kylvön välissä on useita päivä rikkakasveille taimettua. Itse liekitys tehdään juuri ennen varsinaisen viljelykasvin taimettumista.

Ennen taimettumista liekityksessä poltin (kuumin kohta) on syytä kohdistaa rivinkohdalle, jonne näin tulee suurin käsittelyvoimakkuus. Rivivälit voi myöhemmin kyllä harata. Istukassipulin liekitys on mahdollista ja suositeltavaakin tehdä vasta, kun taimet ovat 5-8 cm korkeita. Maanpäällinen osa kyllä kuolee, mutta kasvupisteen ollessa syvällä istukkaan sisällä, se työntää vararavinnon turvin muutamassa päivässä uuden kasvulehden.

Riviväliliekitys on mahdollista, kun poltinten koteloinnilla estetään lämmön leviäminen sivusuunnassa. Rikkamestarin riviliekitin on suunniteltu juuri tähän: maahan pureutuva tuulisuoja sallii aivan kasvirivin vierestä ajamisen. Liekitys tehoaa märissäkin oloissa, missä haraus ei enää auta.

 

Valikoiva liekitys kasvirivissä on mahdollista istukas-, purjo- ja talvivalkosipulin viljelyssä, monille kaalikasveilla sekä rajoitetusti myös punajuurikasvustossa. Siinä poltin suunnataan suoraan kohti viljelykasviriviä, usein poikittain ajosuuntaan nähden. Menetelmä on hyvin tehokas ja säästää paljon työtä, mutta vaatii huolellisuutta käsittelyvoimakkuuden valinnassa.

Haraus

Harauksessa rikkakasvit tuhotaan liikuttamalla maata niin, että kasvien juuret irtoavat maasta, jolloin kasvi kuivuu ja kuolee. Hara irroittaa pienet rikkakasvit kokonaan, isompien juuret leikkautuvat rikki. Erityisesti hanhenjalkahara tehoaa hyvin jopa kestorikkakasveihin. Haratessa maan olisi syytä olla kuivaa, tai ainakin haihdunnan voimakasta, jotta kasvien kuivuminen olisi mahdollisimman tehokasta. Märässä maassa haraus tehoaa huonosti.

Valikoiva liekitys (kaali)

Valikoiva liekitys (sipuli)

Säädä tarkasti!

Elomestarin/Kressin kaikissa haroissa on tarkka säätömahdollisuus,  jokainen terä on erillisjousitettu. Tämä takaa tarkkuuden, joka ei esim. vanhassa Salo/Tume -harassa ole saavutettavissa (vaikka ko. laite muuten hyvä onkin!)

 

Haratessa rikkakasvien tuhoutuminen perustuu kahteen mahdolliseen vaikutustapaan:

       - irtirepeytymiseen ja siitä seuraavaan kuivumiseen

       - peittymiseen maalla

 

Rikkakasvien kuivuminen on tehokkainta, kun haraussyvyys on mahdollisimman matala. Matalaan haralla irroitettu maakerros kuivuu nopeammin kuin paksu, jolloin rikkakasvi ehtii suuremmalla todennäköisyydella kuivua ennen seuraavaa virkistävää sadetta. Peittyminen on mahdollista, mikäli hara siirtää maata sivusuunnassa. Esimerkiksi porkkanan haraamisessa Laberin väitöstutkimuksen mukaan (1999) 6 cm mittaiset porkkanantaimet kestävät varsin hyvin 4 cm multauksen, minkä avulla voidaan merkittävä osa liekityksen jälkeen nousseista rikkakasvintaimista haudata hengiltä. 

Kiekkoharan

Kiekkoharan

vinossa kulkeva pyörivä kiekko viiltää kapean (2-5 cm) viillon maahan, siirtäen maata samalla sivusuunnassa. Kiekkoharaa voi käyttää suojakiekkona hanhenjalan ja kasvirivin välissä, yksinään tarkassa ensiharauksessa esim. porkkanarivin vieressä sekä multausvaiheessa. Rikkamestariin liitettävä kiekkohara on kevytrakenteinen (kuvassa), Kressiltä löytyy erikokoisia kiekkoharoja ja multaimia myös traktoriin soveltuvina.

Kiekkohara

Hanhenjalkaharan

Hanhenjalkaharan

terä kulkee maassa 1,5 - 3 cm syvyydellä kohottaen pienet rikkakasvit irti maasta ja leikaten suurempien juuria poikki. Hanhenjalkaterällä harataan usein myös maan kuohkeuttamiseksi, mikä tehostaa ravinteiden vapautumista maan eloperäisestä aineksesta. Hanhenjalkahara onkin vihannesviljelyn peruskoneita. Valikoimissamme on hara sekä Rikkamestariin liitettynä että Kress-haroja traktorin perään.

Sormihara (isot yksiköt)

Sormihara (isot yksiköt)

on ainoa hara, joka työskentelee myös kasvirivissä. Sen kumisormet tunkeutuvat itse kasviriviin liikuttaen maata kasvien välissä. Sormihara soveltuu parhaiten taimikasvatettaville vihanneksille, jotka 10-14 päivää istutuksen jälkeen ovat jo juurtuneet kestäen pientä "tönimistä", kun taas juuri taimettuvat rikkakasvit tuhoutuvat jo pienestäkin maan liikuttelusta.

Sormihara (Pienet yskiköt)

Sormihara (Pienet yskiköt)

Rikkamestarilla työskennellessä sormiharalla tehdään erillinen käsittely rivivälien hanhenjalkaharauksen jälkeen, traktoriharoissa sormiharayksiköt kiinnitetään hararunkoon niin, että ne tulevat hanhenjalkayksiköiden perässä.

Kress- traktoriharat

Ovat saksalaista huipputekniikkaa! Yritys on tunnettu innovatiivisuudestaan, mm. sormihara ja korihara ovat Kress'in tuomia uutuuksia viime vuosina.

Traktoriharan suunnittelu on tehtävä usein muun viljelytekniikan (istutuskone ym.) ehdoilla. Siksi emme tarjoakaan Kress-haroja "vakiotoimituksena", vaan tarpeisiinne räätälöityinä yksilöinä. Suunnittelemme haran komponenteista itsenäisenä kokonaisuutena tai täydentämään jo olemassa olevaa haraanne.

Traktoriharat myydään toimitusmyyntinä. Helmikuun loppuun mennessä tehdyissä tilauksissa hinnaston hinnat ovat vapaasti Torniossa, myöhemmin keväällä tehtyihin tilauksiin joudumme sisällyttämään rahtikuluja Saksasta. Erityisesti sormihara on suosittu jo olemassa olevan haran täydennys. Olemassa olevaan haraan lisätty sormiharayksikkö maksaa  - sormiharan mallista riippuen - 721-780 euroa (alv.0%). Kuvan harakokonaisuus (runko, ohjausyksikkö, viisi teleskooppiyksikköä hanhenjalkaharalle, pyöränjäljen kuohkeuttimet, sormiharayksiköt kahdelle riville) maksaa 6700 euroa.

Sormihara (isot yksiköt)

Kress-nelinivelyksikkö kolmella hanhenjalkateralla

Sormihara kokonaisena

Hinnastot

Hinnastot saat myös paperikopioina soittamalla meille 040-581 8477. Autamme mielellämme sopivan harakokonaisuuden suunnittelussa!

KRESS-HARARUNGOT.png
KRESS-HARANTERÄT.png
KRESS-HARANTERÄT2.png
KRESS-HARANTERÄT3.png
KRESS-HARANTERÄT4.png
KRESS-KORIHARA.png
KRESS-KORIHARA2.png

Verkkoäes kaalipellossa

Verkkoäes piirros

KRESS-RIVIYKSIKÖT.png
KRESS-RIVIYKSIKÖT2.png
KRESS-RIVIYKSIKÖT3.png
KRESS-SORMIHARAT.png
KRESS-SORMIHARAT2.png
KRESS-SORMIHARAT3.png
KRESS-KYLVÖJYRÄ_NOSTORAUTA_PIENTARVIKKEET.png
KRESS-KYLVÖJYRÄ_NOSTORAUTA_PIENTARVIKKEET2.png

Verkkoäes

Verkkoäes on noussut arvoonsa rikkakasvintorjunnassa! Jo 1900-luvun alkupuolella sitä käytettiin rikkakasvintorjuntaan sekä kuorettuman rikkomiseen. Verkkoäkeen ainutlaatuisuus on siinä, että verkkoäkeen piikit liikkuvat koko ajan sivusuunnassa, jolloin koko ajopinta tulee varmasti käsiteltyä.

Joustavuutensa ansiosta verkkoäes muovautuu erinomaisesti pellon epätasaisuuksiin - se soveltuukin erinomaisesti mm. perunaharjujen rikkaäestykseen. Kesällä 2002 verkkoäes oli Uudenmaan maaseutuopistolla Hyvinkäällä testissä, tuottaen koko kokeen parhaan sadon; mukana oli myös kemiallinen torjunta.

 

Verkkoäestä valmistetaan tilauksesta. Äkeitä on saatavissa 1,4 - 12,8 metrin levyisinä, 40 cm välein. Piikkejä on neljää eri paksuutta, maalajien mukaan. Olosuhteiltaan erittäin vaihteleville lohkoille voidaan äes valmistaa eripaksuisista piikeistä olevista lohkoista, jolloin verkkoäkeen aggressiivisuutta voidaan säätä traktorin työntövarrella kallistusta muuttamalla.

 

Verkkoäkeen hinta (pelkkä verkko) vaihtelee hieman piikkivahvuuden mukaan, 6-riviset 380-450 euroa/metri (1 tai 2 piikkivahvuutta samassa verkossa), 9-riviset (kolme piikkivahvuutta samassa verkossa, aggressiivisuuden hyvä säätömahdollisuus) 600 euroa/metri. Lisäksi tulee vielä yksinkertainen runko, jonka voi rakentaa myös itse esimerkiksi vanhan kapean jousipiikkiäkeen runkoa hyödyntäen. Verkkoäkeet "kudotaan" tilausten perusteella alusta alkaen - siksi toimitusaika on 2-4 kk tilauksesta.

MacTrac

 

On täysin uusi, kevyt monitoimitraktori. Sen suunnittelussa on lähdetty vihannestilan monipuolisista kasvustoista ja niiden tehokkaasta hoidosta. Samalla on syntynyt kone, jonka käyttömahdollisuudet monipuoliset myös kaikessa muussa puutarhatyössä, aina golfkenttien ruohonleikkuuta myöten. MacTrac on hydraulivetoinen kaikilla neljällä pyörällään. Runko-ohjaus mahdollistaa ketterän ja tarkan työskentelyn. Työkoneet ovat välittömästi koneen edessä; näkyvyys työkohteeseen on täydellinen.

MacTrac'in kehittäjällä Mapro Systems Ab:llä (Ruotsissa) on 15 vuoden kokemus konevalmistuksesta; toinen päätuote on Drängen -työskentelyalusta. Yhdessä 20 vuoden viljelykokemuksen ja kymmenvuotisen tuotekehitysjakson kanssa tuloksena on laite, jonka yksinkertaiset ja selkeät rakenneratkaisut tekevät laitteesta luotettavan ja helppokäyttöisen.

 

MacTrac varustellaan aina asiakkaan toiveen mukaisesti, jolloin myös hinnoittelu riippuu valitusta kokoonpanosta. Valmistajan kotisivut löydät osoitteeesta www.mactrac.se MacTrac'in hinnat alkavat 21000 eurosta.

Teknisiä tietoja

- jatkuva, hydraulinen neliveto

- runko-ohjaus

- Perkins-diesel 45 hv

- kolme hydraulipumppua

- polttoainesäiliö 30l, hydrauliöljy 40l

- nostovoima 280 kg

- kantavuus 500 kg

- omapaino 930kg

- nopeus 0-25 km/h eteen ja taakse, portaaton säätö

- kaksi eri nopeusaluetta

- sähkökytkentäinen ulosotto vakiona

- työ- ja ajovalot sekä irrotettava turvakaari vakiona

Tehokas hydrauliikka mahdollistaa monipuoliset toiminnot. Vakiovarusteena on etunostolaite, lisälaitteena mm.

- erilaisia haroja, liekittimiä, kylvökoneita (joko oma harasi sovitettuna MacTrac'iin tai uusi hara Kress-komponenteista)

- takanostolaite

- kippilava

- trukkihaarukat

- hydraulikäyttöinen generaattori (vaikkapa hitsaukseen)

- vesipumppu

- lana, (lumi)aura, kauha

- lannoite/hiekanlevitin

- ruohonleikkuri

- polttopuunsirkkeli, -halkoja

- kuormaaja

- mitä vain hydrauliikalla toimivaa!

Rikkamestari ja lisävarusteet
Faktaa liekityksestä
Faktaa harauksesta
Kress-traktoriharat
Kress-rikkäes
Kress-hinnastot
MacTrac
bottom of page